Miért nem lesz soha Massából Ayrton?

Felipe ugyanazzal a megfontolt, manipulatív vezetéssel uralta az idényzáró Brazil Nagydíjat, mint amilyennel hozta a kötelezőt Törökországban, Valenciában, vagy akár hozhatta volna Magyarországon és Szingapúrban. Már csak két kör volt hátra. Hamiltont lehagyta Vettel, a brazil közönség tombolt. Majd egy körrel később Lewis lehagyta Glockot. Eközben Felipe már ünnepelt a célvonalat átszelve. Egy kör. Mindössze eddig tartott Felipe dicsősége. No de mi a helyzet a brazil megítélésével? Brazília befogadta, és csaknem bajnoki szintig dicsőítette. Ez a Brazília már Massa Brazíliája lenne, és nem pedig Ayrtoné? Nem hiszem…

as2
Felipe vállán  teherként mindig is ott lesz Senna öröksége! (Képek nagyíthatók)

Ayrton, ahogy Felipe is gazdag családból származott. Apja jól menő autóalkatrész-vállalattal és farmokkal rendelkezett. A gyárnak közel 750 alkalmazottja volt. 10 farmja volt, és összesen 400 000 hektár terület földje, csaknem 10 000 marhával.

Ayrtonnak, ahogy Felipének is rendkívül fontos a szoros családi kötelék. Az összetartó, zárt család, amely menedéket, oltalmat jelent manapság is a latin és spanyol országokban. A család nemcsak szükség vagy baj idején sorakozik: a család mindig összetart. Senna F1-es karrierje idején átköltözött Monacóba, és amikor a honvágyról kérdezték, ő így válaszolt: “Honvágy – nagyon is jól ismerem ezt az érzést. A szívem ott van, az a hazám, ott van a családom, ott vannak a barátaim, az ismerőseim, a hobijaim. … És hiányzik Brazília. Hiányzom a családomnak. És nagyon sokat jelent nekem a családom, a barátaim, a barátnőm.” Alain Prost panaszokodott a csapatvezetésnek 1989 végén, hogy Senna visszament Brazíliába a “mamihoz és papihoz” ahelyett, hogy megosztotta volna a tesztelés terhét. Prost éppen a lényeget nem értette. Senna szemében az otthon nem az, ahová menekülsz, nem az, ahol menedéket találsz, hanem az otthon, ahol “létezel”. Ayrton, amint tehette, mndig hazautazott családjához, ahogy Massa is gyakran kitérőt tesz Brazíliába.

Ez mind közös bennük. No de akkor mi a különbség kettejük között? Egyrészt az, hogy Felipének mind a mai napig Ayrton Brazíliájának kell bizonyítania. És ha jönnek is a sikerek, ez a Brazíliai még mindig Ayrton Brazíliája marad. Ami sikerült Sennának, az elképzelhetetlen, hogy valaha is sikerülne a Ferrari versenyzőjének: legyőzni, háttérbeszorítani és már-már a homályba küldeni a nagy elődök (Fittipaldi, Piquet) szellemét. Talán ha sorra nyerné a bajnokságokat Felipe…? Nem, még akkor sem! Több kell ennél! No persze nem is az a célja a fiatal brazilnak, hogy ledöntse Senna bálványát. De akár háromszoros világbajnokként is Senna árnyékában fog maradni.

as3

Míg Massa a körülötte felbukkanó feladatokat megérti és sikeresen teljesíti, addig Senna önmaga deffiniálta a problémákat, amiket saját magának adott fel. Senna önmaga volt a csapat. A csapat nem létezett nélküle. Massa pedig mindigis egy csapat részét képezte, amely csapat nélküle is megállta a helyét. Ez az, ami többek között megkülönbözteti Ayrtont Felipétől. A karizma, a zsenialitás. Félreértés ne essék, én Felipét egy tehetséges pilótának tartom, aki még sokra viheti, és viszi is. De nem érett be, hogy ő lehessen a helyi hős. Rengeteg rajongója van, imádják a brazilok, de ezek még nem a géniuszi magaslatok.

No persze a körülmények is teljesen mások voltak Senna korában, mint manapság. Ayrton szinte egyedüli brazilként (hamar kitört Piquet árnyákából, ha egyáltalán ott is volt valaha) uralta fénykorát. Massa kénytelen osztozni a honi rajongók szeretetével Barrichelloval, Nelsinhoval, di Rossival…no és persze Bruno Sennával. Hoppá, még egy Senna!

Massa szemében még az is szálkát jelenthet a Sennai magasságok felé törekedése során, hogy ott van a mezőnyben egy olyan pilóta, akit már F1-es pályafutása előtt is Senna reinkarnációjának kiáltottak ki. Aki tehetségével, erős hitbeli meggyőződésével, bajnoki aurájával, rámenősségével és a pályán mutatott kegyelmet nem tűrő vezetésével Senna szellemét idézi. Lewis Hamilton az. Ép az a srác, aki legyőzte Felipét a bajnoki harcban. Ép az a srác, aki ép Senna országában nyerte meg élete első F1-es bajnoki címét. Massának (vélhetőleg) pályafutása végéig meg kell barátkozni ezzel a ténnyel: elsősorban nem ő az, aki Senna örökségét továbbviheti. És ez az óriási fájdalom mutatkozhatott meg Massa arcán, mikor megtudta, hogy nem ő lett 2008 világbajnoka. Nem a bajnoki cím elvesztése keserítette el. Az abban a pillanatban semmit nem jelentett Felipének, ebben biztos vagyok. Mérhetetlen fájdalmat érezhetett, hogy a Senna által megtestesített karizmát, nem az ő nevével hozzták összefüggésbe. Ha bajnok lett volna, ő indulhatott volna el Senna nyomdokain, de ehelyett el kell viselnie, hogy ezt a lépést legnagyobb riválisa teheti meg. És ez a lépés hatalmas lépéshátrány Felipe számára.

as1

Abban is biztos vagyok, hogy Felipe teljes erőbedobással fog harcolna jövőre, hogy revansot vehessen. Ő nem az a könnyen magába roskadó pilóta.

De hogy ne legyen egyszerű a képlett: ma már egy újabb Senna kopogtat a brazílság ajtaján. És ha majd jonnek Brunonak a sikerek, akkor Felipe méginkább hátraszorulhat. Hiszen Senna unokaöccse mégiscsak Ayrton vére.

Bármi is lesz, Felipe vállán mások által nem látható teherként mindig is ott lesz Senna öröksége!

-KeLta-

13 hozzászólás

 1. Hat igen, mig Massa vezeteset Hill-ehez lehet hasonlitani(miszerint igazan jol csak az elso helyen tud haladni), addig Senna izig-verig profi versenyzo volt, aki barhonl is haladt, kuzdotte fel magat elore, ahogy kell. Ez a habitus hianyzik nagyon Massabol. Ezt pedig nem lehet megtanulni. Felipe egy iparos pilota, nem szimbolum.

 2. a: Ajánlom figyelmedbe Cristopher Hilton Sennáról írt könyvének első fejezeteit.
  -KeLta-

 3. Érdekes cikk…de azért mert Massa sosem lehet Senna azér nem kell leírni… a “nagy” hamilton 1ponttal vert meg egy olyan versenyzőt aki legalább 5szor nullázott..na persze tavaly Kimi is 1 ponttal nyert de azt inkább hamilton vesztette el.
  Amúgy meg szerintem se Senna és -bárhogyan sem szereted vagy nem tudom, hogy fejezzem ki magam -Schumacher is utánozhatatlan és az is marad. Lehet, hogy Massa nem egy Senna de azér még a brazilok tisztelik és még sokan mások.
  Talán lehetnél más versenyzőkkel kapcsolatban is őszinte nem csak a Ferrarinak és versenyzőinek hiábit nagyítanád fel, mert hiába nagy a McLaren a Ferrari mindig nagyobb lesz:) elég elfogult vagyok de végülis a Ferrari azt Ferrari, ha érted;)
  Üdv: ors

 4. Nem értem, Massának miért kellene Sennának lennie. Senna az Senna (mondjuk én nem ismerem, de biztos nagyszerű versenyző volt), Massa pedig Massa és nem Senna. Ugyanígy Räikkönen sem Hakkinen, és Vettel sem Schumacher. A hasonlóság annyi köztük, hogy mind nagyon tehetséges F1-versenyzők, de mégis mások, mint ahogy minden ember.
  Aki pedig ezt nem tudja elfogadni, az ne nézze a mai Forma 1-et. Nem hiszem, hogy ez annyira fontos lenne. Mindenkinek megvan a saját stílusa, ezt el kell fogadni.
  És ha már itt tartunk, Piquet-ről is azt mondták, hogy milyen nagyon tehetséges, pont mint a papája, de… azt hiszem, nem kell folytatnom…

 5. Ors:
  Ne feledd el, hogy a nullázásaiból hármat magának köszönhet!

  Nem szidni akarom, de figyelembe kell venni.

 6. Nem kell vitázni Hamilton vagy Massa ! Kimi és kész 😀 Ő megjárta a Mclarent és a Ferrarit is , szerintem ő tudja legjobban mi a dörgés . Ez a cikk tényleg Massát kicsit bénának állítja be vagy nem tudom hogy mondjam . Abban viszont egyetértek hogy Massa úgy nyeri a futamait hogy végig elöl autózik , nincsenek izgalmas futamai , legalábbis nem sok .
  Peace !

 7. Az, hogy Massát Sennához hasonlítják, mérik, az önmagárt beszél. Én is úgy gondolom, hogy nem ő lesz az új Senna, de ebben semmi meglepő nincs, mivel új Ayrton, sosem lesz.
  Az is hülyeség, hogy Massát nyomasztja ez az egész. Anno Barrichellot, sokan Senna utódjának kikáltották ki, na, őt valóban nyomasztotta ez a teher, és bele is rokkant. Massa, mint minden brazil csodálja Ayrtont, nem is hasonlítaná magát hozzá, és mindig tisztelttel beszél róla.
  Massa, az Massa egy új hős, aki hosszú idők után, nagyszerű győzelmeket szerzett hazájának, és rajongóinak.
  Nem az új Ayrton lesz, hanem az, akit e nevekkel együtt fognak említeni: Senna, Massa, Fittipaldi és Piquet… ebben a sorrendben.

  Aki Massát Hillhez hasonlítja, az nem ért hozzá. Hill bátortalan volt, mind az előzésekhez, mind a kerék-kerék elleni harcokhoz. Massa agresszív vezető, Hill nem volt az. Massa idén a legszebb, legjobb előzéseket produkálta, míg anno Hill ritkán előzött.
  Ég és föld a két versenyző közötti különbség!

 8. “Ne feledd el, hogy a nullázásaiból hármat magának köszönhet!”

  Rosszul tudjátok.

  Massa nullázásai: Ausztrália=műszaki hiba, Hungaroring= műszaki hiba, Szingapur= csapathiba

  Sepang= saját hiba, Silverstone= ahogy ő is mondta, nem saját hiba, hiszen jól vezet esőben, ott az összetört autó után jelentkeztek a gondok.

 9. Aki béna vlt, az raikkönen. 6 nullás futamából négyszer ő volt a hibás.

 10. Ze….Hillhez! pff ez tetszett. végülis 2007 be ausztráliába is meg angliába is ugy vezetett mint hill. gyakorlatilag áttgázolt az egész mezönyönk. hill az egész pályafutása alatt nem elözött enyitt mint massa azon a 2 futamon.

 11. Én nem említeném egy cikkben a 2 versenyzőt. Ez nem kérdés, hogy miért nem lehet Ayrton Felipéből. Ég és föld a kettő. Maximum Lewist lehetne vele említeni, de hogy Felipét? Ez az év vicce. 😀

 12. Renike
  ez a Hamiltonos megszólalás nem kellett volna. Előttem már jó páran leírták hogy nem kell hasonlítgatni a maikat a “nagyokkal”. Hamilton se lesz Senna és Massa sem. Nem is fog hasonlítani rá. Hamilton Lewis-ra hasonlít Massa meg Felipe-re. Mindketten kiváló pilóták, idén Lewis jóval nagyobb szerencsével rendelkezett. Ezen nem is kell vitatkozni. Minden pilóta aki versenyzett a Forma-1-ben az megérdemli a tiszteletet mert nem valami sétakocsikázásról van szó hanem ténylegesen a mai napig életveszélyes sport. (Habár mára már sokat fejlődött a biztonság, de semmi sem biztos, balesetek mindig lesznek.)

  KEZDŐDJÖN MÁR AZ ÉVAD!!! :D:D:D:D:D

 13. Gerzson333, teljesen egyetértek veled! =D

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: