Hamilton Hunt cipőjében

Lewis Hamilton drámai fordulattal szerezte meg élete első F1-es bajnoki címét. Az utolsó körökben reflex-szerűen egy másik brit, James Hunt 1976-os bajnoki címe tört felszínre bennem. James akkor teljesen ki volt szolgáltatva a komplett mezőnynek, mint ahogy most Lewis. Egy McLarenben lett bajnok a brit, mint ahogy most Lewis. A Ferrari pilótája maradt alul, mint ahogy most Felipe. A mostani dráma 76-ban is már jelen volt a formula-1-ben. Nem hiszitek?


James Hunt a verseny után a boxban tudta meg, hogy világbajnok

1976, Japán (utolsó) Nagydíj

Az 1976-os szezon utolsó versenyén James Huntnak 4 pontra volt szüksége, hogy megnyerje a világbajnokságot Niki Lauda-val szemben. Hunt helyzetét azonban Lauda már az első kör után megkönnyítette azzal, hogy a nem megfelelő körülményekre hivatkozva -mondván, hogy túl veszélyesek ilyen látási viszonyok – kiszállt a versenyből és feladta a küzdelmet. Mint ismeretes: Lauda a Német Nagydíj során súlyos balesetet szenvedett, ezért bármennyire is fontos volt számára a világbajnokság, úgy gondolta nem teszi többé kockára életét.

Hunt jobb pozícióból vághatott neki a hetvenhárom körös megmérettetésnek, mint Lauda, és már a rajtnál sikerült az élre törnie; ő volt egyetlen pilóta, aki valóban látta merre is megy.
Hunt kitűnően versenyzett, és kivédte Brambilla (March) támadását is, majd a pálya felszáradása után úgy tűnt, sikerül a saját javára eldöntenie a világbajnokságot. Nem sokkal később azonban problémái adódtak a gumikkal, így Depailler (Tyrrell) és Andretti (Lotus) is megelőzték. A harmadik hely, még éppen elegendő pontszámot hozott volna a világbajnoki cím megszerzéséhez.

Az előtte álló feladat nem volt könnyű. A gumik rossz állapotban voltak, és arra várt, hogy behívják a boxba kereket cserélni, azonban ez csak körökkel később következett be. Amikor visszaérkezett a pályára az ötödik helyen volt, és a versenyből is még öt kör volt hátra. A Ferrarinál eközben már Lauda világbajnoki címét ünnepelték.

Hunt-nak ekkor sikerült megelőznie Alan Jones-t, valamint Clay Regazzoni-t, azonban kapcsolata megszakadt a box-szal, így nem tudta hányadik helyen van. Feltett szándéka volt, hogy Depailler-t is megelőzze. Andretti, aki időközben mindenkit lekörözött, a saját tempójában haladhatott, kímélve ezzel a gumikat.

Hunt igyekeztében figyelmen kívül hagyta a helyezéseket mutató táblát, így amikor harmadikként haladt át a célvonalon még nem is sejtette, hogy világbajnok lett. Amikor kiszállt az autójából mérgesen szidni kezdte Teddy Mayer-t, a csapat vezetőjét, a lehetetlen boxkiállás miatt.

Annyira mérges volt, hogy észre sem vette a körülötte lévő boldog arcokat, csak amikor egy szurkoló gratulált neki a világbajnoki címhez vált világossá számára, hogy teljesítményével világbajnokságot nyert.

Akár meg is nézhetitek itt: http://www.youtube.com/watch?v=EBkNqJVe28k

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: