Ki a fene az a Marko Asmer?

Az autósportok történetében számos finn, svéd és norvég pilóta bizonyította már tehetségét; legyen szó akár a Formula-1-ről, akár a Rally bajnokságokról. Vajon a vérükben van a tökéletes vezetés iránti vágy, vagy egyszerűen csak a véletlennek köszönhetjük, hogy a skandinávok oly sokszor felkerültek az autósport csúcskategóriáiba? A fene tudja! De az bizonyos, hogy az utóbbi időben ez a kör kezd kiszélesedni a Skandináv-félszigeten túlra. A balti államok közül Észtország az, mely pilóta-termelésbe fogott az utóbbi években. A WRC-ben Marko Martin már letette névjegyét, a Formula-1-ben pedig még csak most kezdi szárnyait bontogatni egy fiatal tehetség: Marko Asmer. Ki ő valójában? Ime!

01.jpg
Marko Martin után Asmer lesz az, aki hírnevet szerez Észtországnak?

Észtország fővárosában, Tallinban született 1984 július 30-án. Akkor, mikor Niki Lauda nagyban készülődött hazai futamára, hogy bizonyítsa világbajnoki klasszisát a McLaren-TAG MP4/2-essel. Együléses pályafutását 2003-ban kezdte, alig 5 éve, mikor a Formula Renault V6 Eurocup sorozaton vett részt két futam erejéig. De nem igazán ezekre a futamokra összpontosított, hiszen ezzel párhuzamosan a Brit Formula-Ford szériában is megvetette lábát a Team JLR színeiben. 6 győzelmet szerzett az évad során, valamint a neves Formula-Ford Fesztiválon második helyen ért célba. 2004-ben feljebb lépett a szintén brit F3-ba, ahol a  HiTech Racing csapatánál rótta a köröket. Abban az évben még csak 10., 2005-ben viszont már a 4. helyen zárta a bajnokságot. 2005-ben a Marlboro Masters futamon hetedikként intették le, mint ahogy hetedikként fejezte be 2006-ban a Japán F3-at. A japán kiruccanás után, 2007-ben tért vissza a Nagy-Britanniába. Régi-új csapatával 13 edzéselsőséget és 11 győzelmet zsebelt be a 22 futamos évadban, és toronymagasan megnyerte a Brit F3-as sorozatot.

02.jpg
2007-ben lealázta a teljes mezőnyt a Brit F3-ban

Tehetségére már ekkor felfigyeltek, de mindezek felett Macaóban is bizonyított: pole pozícióból indulva a negyedik helyen ért célba. A pilóták karierjének szokásos forgatókönyvére fittyet hányva 2007-ben már F1-es versenygépet tesztel a BMW-nek.

Tavaly december elején Jerezben vetette be a bajor gárda Javier Villával egyetemben. Asmer 1:21.9-es időt ment, mellyel 3 másodpercen belülre került az aznapi leggyorsabb Nick Heidfeldhez képest. Villa ezzel ellentétben 4,5 másodpercet kapott Nicktől. Marko ezzel jobb benyomást keltett a spanyolnál rögtön az első tesztelése során. Olyannyira, hogy vele teszteltették az új BMW-t másnap is Kubica mellett. Az előző napi idejéből hat tizedet tudott lefaragni, és 80 kört teljesített. Ezzel az F1-es bemutatkozását sikeresnek mondhatta. Igaz nem igazolták le egyszerre, Mario Theissen a BMW januári bemutatóján azt nyilatkozta, hogy adnak az észtnek még egy alkalmat, hogy végleg meggyőződjenek tehetségéről.

03.jpg
2008-ban már hivatalos tesztpilótaként lép pályára Asmer

Az eléggé szeles és viharos január végi tesztnapokon meggyőzően vezetett Asmer, és Klien mellett neki is tesztpilótai állást ajánlott a BMW. Theissen szerint “koncentrált és nyugodt” versenyző benyomását keltette, aki kiváló visszajelzéseket szolgáltatott a mérnököknek. Asmer leigazolása azért is volt fontos a BMW Saubernek, mert az idei tesztkorlátozási egyezmény értelmében a csapatok négy tesztnapon kötelesek olyan sofőröknek vezetési lehetőséget biztosítani, akik az előző két idényben négy napnál kevesebbet ültek F1-es autóban.

Hogy aztán mit hoz a sors a fiatal észt versenyzőnek, az már a jövő zenéje, de egy biztos, ha a BMW felfigyelt rá, akkor valószinűleg még sokat halljuk majd a nevét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: