Ki a fene az a Duncan Hamilton?

Ok, a Hamilton az rendben van… No de hogy Duncan?
Mielőtt még elkezdenétek kutakodni Lewis családfájában, el kell, hogy szomorítsalak benneteket. Duncan Hamiltonnak semmi köze a Formula-1 legújabb csillagához. Hacsak nem az, hogy mindketten Hamiltonok. No meg persze még egy kis apróság: mindketten versenyeztek a Formula-1-ben. 2007-ben bombaként robbant a Hamilton mánia, és ezzel mintegy az eddiginél homályosabb árnyékba száműzte Duncan Hamilton-t. Pedig van róla mit mesélni! Ki is volt ő valójában? Ime…

duncan1.jpg
Még egy Hamilton a Formula-1-ben? Azaz Lewis lenne a második?

1920 április 30.-án született az írországi Country Cork-ban.
Többek között a Brighton-i Főiskola tanára volt, valamint brit Formula-1-es versenyző.
Öt királykategóriás futamon vett részt 1951 és 1953 között.
1951-ben a Brit és a Német Nagydíjakon indult. A szigetországi futamon a középmezőny 11. helyéről rajtolhatott és a 12. helyen fejezte be a futamot 9 kör hátránnyal. Nordschleifén ennél rosszabb pozícióból, a huszadik helyről vághatott neki a 20 körös versenynek, de a 12. körben olajnyomás csökkenés miatt fel kellett adnia a futamot. Mindkét versenyen a francia Talbot-Lago T26C-vel állt rajthoz.

1952-ben  a Brit és a Holland Nagydíj szerepelt a versenynaptárában. HWM-Alta 52-esével a 11. helyről rajtolt el Silverstone-ban, de a futam felénél motorhiba miatt kényszerült kiállni. Hollandiában szerencsésebb volt, hiszen a 10. helyről egészen a 7. helyig kűzdötte fel magát. Maurice Trintignant mögött két kör hátránnyal maradt el a pontszerző helytől.

Igaz, hogy pénzszűkében volt, ezért nem tudott az évad többi versenyére elutazni, de csüggedésének nyomát sem lehetett látni. 1953-ban újra megpróbálta sikerre vinni HWM-Alta 53-asát a Brit Nagydíjon. 17- helyről rajtolva a 90 körös futam 14. körében a kuplung meghibásodása miatt kellett feladnia a küzdelmet. Ennek ellenére mégis ez volt pályafutásának legszebb éve, hiszen az 1953-as Le Mans-i 24 órás versenyt Tony Rolt-tal sikerült megnyernie egy Jaguar C-Type volánja mögött.

 duncan.jpg
A 18-as rajtszámú Jaguar C-Type az 1953-as Le Mans-i 24 órás versenyen.

De nem is igazából a verseny, hanem az előzménye érdekes. Történt ugyanis, hogy a szabadedzésekről kizárták szabálytalan versenyautó vádjával. Bánatában elment egy helyi pub-ba, hogy italba fojthassa elkeseredését. Lofty England a Jaguar csapatmenedzsere azonban elintézte, hogy indulhasson a futamon. Mindeközben az egész szerelőstáb persze azon aggódott, hogy hogyan győzzék le Duncan másnaposságát a futamon. Úgy döntöttek, hogy minden boxkiállás során belepréselnek egy-egy jó nagy bögre kávét, de ő ezt elutasította mondván: kézrángása lesz a kávétól, és úgy nem tud rendesen vezetni. (http://www.youtube.com/watch?v=OMMAhQ9SdVk)
Na innen lehetett igazán szép győzni. 🙂

 duncan3.jpg
Duncan a 24 órás másnaposság után (ő ül a volánnál)

A Jaguar D-Type-al 1954-ben a 12 órás Reims-i versenyen is sikerült győzedelmeskednie.

A versenyzés után megalapította saját cégét, a Duncan Hamilton & Co Limitid-et, melyet manapság fia, Adrian vezet. A cég második világháború előtti autókat, versenygépeket újít fel, és ezeket értékesíti. (http://www.duncanhamilton.com)

Ayrton Senna és Roland Ratzenberger halálát követelő, tragikus San Marino-i futam után halt meg 1994. május 13.-án Sherborn-ben. 74 évet élt.
Az F1-es almanachok csak úgy emlegeteik: “Touch Wood”. Magyarul “Lekopogónak”, “Babonás reménykedőnek” lehetne fordítani. Énnekem egészen más becenév jutott vele kapcsolatban eszembe.  Elnézve a ma is virágzó cégét, és dudolászva a Hungária egykori slágerét: “A multimiluomos másnapos” 🙂

Egy hozzászólás

  1. Érdekes élete volt, meg kell hagyni! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: