Interlagos: ahol a bajnokok trónolnak

Ha a Brazil Nagydíj múltját kutatgatja egy Formula-1-es fanatikus, akkor egy érdekes statisztikára bukkan. Pláne abban a tekintetben, hogy a hétvégén sorra kerülő futamnak a bajnoki cím szempontjából hatványozottan fontos szerepe van. Ha a történelem vasárnap megismétli önmagát, – mint ahogy szinte állandóan azt teszi Braziliában – akkor a Hamilton drukkerek megnyugodhatnak. Miért is? Lássuk!

interlagos.jpg
Aki éllovasként érkezett eddig Interlagos-ba, mindig az lett az adott év bajnoka

1990-óta (mióta Jacarepagua-ból visszatért az akkor modernnek számító Interlagosba a Brazil Nagyíj) mindig az a pilóta nyerte meg a világbajnokságot, aki úgy várta a brazil futam hétvégéjét, hogy ő vezeti a tabellát. Kivéve egy esetet! 17 esetből csupán egyszer! Ime az érdekes statisztikát hozó táblázat:

brazil.jpg

Az az egyetlen eset 2003-ból származik, mikor is a Brazil Nagydíj az évad harmadik futama volt (www.youtube.com/watch?v=2Ji9MTLdfnQaz), és Kimi Raikkönen ausztráliai harmadik helyével és a maláj győzelmével vezette a bajnokságot. Kimi kétszer annyi ponttal (16) várta a szamba futamot, mint a későbbi bajnok Michael Schumacher. Mint ahogy később kiderült, valóban szamba futam volt az a 2003-as esős futam, mikor is az első kanyar után a vízátfolyáson látványosan riszálták a feneküket a versenyből búcsúzó pilóták. Az összes többi esetben mindig az a pilóta nyerte el a bajnoki címet, aki vezető pozícióban várta a brazil futamot. Hamilton így kicsit megnyugodhat, hiszen a vezető pozícióját a futam előtt már senki sem veszélyezteti. Ha a történelem megismétli önmagát, akkor nyert helyzetben van.

Sőt, ha azt is megnézzük, hogy az adott év világbajnoka hogy is szerepelt a dél-amerikai futamon, akkor elmondhatjuk, hogy a dobogós helyezés szinte biztos (kivéve 1993, az ominózus 2003-as esős futam, és 2004). Valamint a 17 esetből 10-szer az adott év bajnoka tudott győzni. Ha így vesszük, akkor valóban érdemes a három VB-esélyesnek a győzelemre hajtania. Hamiltonnak viszont a biztos dobogós helyezés is sikert hozhat.

Ezek után kiváncsi lennék Alonso és Kimi nyilatkozatára, hogy mennyire átkozzák a sorsot, hogy miért éppen a Brazil Nagydíj a záró futam…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: