Az első körben fog eldőlni

Az előző cikkemben fejtegettem már, hogy milyen forgatókönyvek szerint zajlottak le a többesélyes bajnokságok, de most egy másik oldalról közelítem meg az esélylatolgatást. A szombati edzés és a rajt sorsdöntő lehet. Az idei év adataiból következtetve levonhatjuk a konzekvenciákat. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden úgy fog történni, mint, ahogy azt idén megszokhattuk, de az egyes pilóták adottságaiból felkészülhetünk a végső összecsapásra.

1019_070318mcl_5_n2.jpg
Lewis, Lewis! Ne így értelmezd a szárnyalást az utolsó futamon!

Lewis Hamilton
Pontszáma: 107 pont
Esélye: 68,1 %

Hamilton nem csak azzal robbant be a közéletbe, hogy sorra hozta a dobogós helyezéseket, hanem azzal is, hogy kiválóan rajtolt. Ha megvizsgáljuk, hogy idén eddig milyen pozícióból rajtolt és hogy melyik pozícióban végzett az első kör végén, akkor elmondhatjuk, hogy 10 esetben hozta a rajthelyét, három esetben javított a rajtnál (még évad elején), és csak kétszer rontott. (A kaotikus Európai Nagydíjat nem vettem bele.) Figyelembe kell vennük ehhez azt is, hogy sokszor nem igen volt alkalma javítani, hiszen 11-szer az első sorból rajtolt. Ha a versenytempóját nézzük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a rajtnál kiharcolt pozíciót szinte mindig (12 alkalommal) megtartotta. Hármójuk közül átlagban ő rajtolt a legelőkelőbb pozícióból: 6 rajtelsőség + 5 második rajtkocka.

1154_070513fer_1_n2.jpg
Ha Fernando ilyen rajtolást produkál, akkor búcsút inthet az VB-címnek.

Fernando Alonso
Pontszáma: 103 pont
Esélye: 27,7 %

Fernando Alonso az évad elején sorra elveszítette csapattársával szemben a rajt utáni csatározásokat (Ausztrália, Spanyolország). Az Évad vége felé azonban kezdett magára találni (Belgium), igaz ekkor is csupán a pozícióját védte. Fernando rajtolásait elnézve igencsak elkeserítőek a mutatók, hiszen ötször veszített pozíciót, ráadásul átlagban 2 helyet. Hétszer tartotta meg a rajthelyét, és csak 3-szor javított a rajtnál. A versenytempója azonban már bizakodásra ad okot, ugyanis nyolc alkalommal tudott előrébb keveredni az első körben “kiharcolt” helyről. Átlagban Hamilton mögül szokott indulni: 2 rajtelsőség + 7 második rajtkocka.

1522_071007fer_2_n2.jpg
Kimi egyedül saját magára és a csapattársára számíthat.

Kimi Raikkönen
Pontszáma: 100 pont
Esélye: 14,2 %

Kiminek hét futamra volt szüksége ahhoz, hogy ráérezzen a Ferrari vezethetőségére. Míg az Amerikai Nagydíjig elvétve került a dobogóra, addig az utóbbi 9 futamon csak egyszer (Nürburgring) nem állhatott a pódiumra. A rajtnál hétszer hozta az edzésen kiharcolt pozíciót, ötször javított és négyszer rontott. A versenytempója kiváló, hiszen kilenc alkalommal javított az első kör végi helyezéséhez képest is. Átlag rajthelye: Alonsóval verseng (néhol picivel megelőzi, néhol mögötte végez, de akkor csúnyán) 7-szer indult a harmadik helyről. De meg-megmutatta magát évad közben is, ugyanis három rajtelsőséget szerzett.

Összefoglalásul elmondható, hogy ha Hamilton az első három rajthely közül valamelyiket megszerzi, akkor az esélye a végső győzelemre 90% fölé ugorhat. Ha hozza is a kiváló rajtolását, akkor pedig csak a technika akadályozhatja meg. Fernandonak az lenne a legjobb, ha Kimi és/vagy Massa is le tudná győzni Hamiltont szombaton. A két Ferrarival könnyebben el tud bánni az első kanyarban, mint Lewissal. Kiminek pedig a legfőbb célja csakis a rajtelsőség lehet, ugyanis idén amikor onnan indult, akkor ott is maradt az első kör végére. És a győzelemhez erre van legfőképp szüksége. A Ferrari versenytempója ugyanis az évad második felében eddig jobbnak bizonyul. Ha a technika ördögét nem vesszük figyelembe, akkor még mindig marad egy rizikófaktor: és ez az ütközés. Mindhármójuknak vigyázni kell a rajtnál, hiszen ha ketten összeakadnak, akkor a nevető harmadik mindent visz. Szóval senki sem lehet nyugodt sem az edzés elött, sem az első kör vége előtt. Amint átérnek az első kör végén a célvonalon, akkor ott már szinte minden eldőlt. Kiváncsian várjuk!

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. Az én véleményem, hogy Alonso csak versenygyőzelemmel nyerhet vagy ha Hamilton kiesik…de még utóbbi esetben is ott a 2 Ferrari…szinte hihetetlen, de most Hamiltonnak szinte érdeke hogy a köv. versenyen a Ferrarik jobbak legyenek náluk:):)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: