Vettel és az elkeserítő magyar hagyományok

Az Európa Nagydíj után szányra keltek olyan hírek, hogy Scott Speed-et lecserélik, és már a Magyar Nagydíjon más indul helyette. Majd ezt a hírt megcáfolták, és tessék…ma már biztos: Sebastian Vettel indul az amerikai helyett. A német újoncnak ez nagyszerű hír, hiszen az amerikai futam óta másodszor ülhet be egy Formula-1-es autóba versenykörülmények között. (Az Amerikai Nagydíjon Robert Kubicát helyettesítette, aki a kanadai futamon szenvedett horrorisztikus balesetet). Tehát minden szép és jó Vettel életében, azonban van egy számára elkesírítő tény: az utóbbi bő egy évtizedben sokan voltak beugrók, helyettesítők, visszatérők éppen a Magyar Nagydíjon, és nem tudtak maradandót felmutatni a meglehetősen fárasztó és állandó koncentrációt igénylő magyar futamon. Ezeket a pilótákat gyűjtöttem most össze.

00812211.jpg
Vettel itt éppen a tavalyi BMW-t teszteli Red Bull-os festésű sisakjával

1994, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Mika Hakkinen
Aki helyettesítette: Phillipe Alliot
Mika Hakkinen a Német Nagydíjon tömegbalesetet okozott a rajtnál (http://www.youtube.com/watch?v=qAdbWaSUVYk), ezért a következő két futamról eltiltották. A McLaren-Peugeot volánja mögött a csapat francia tesztpilótája, Alliot helyettesítette, aki a 14. helyről indult, de a futam során kiesett.

1995, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Pierluigi Martini
Aki helyettesítette: Pedro Lamy
Martini gyenge évközi teljesítménye miatt kényszerült átadni a helyét a fiatal tehetségnek, a portugál Lamy-nak a Minardi csapaton belül. Az újonc a 15. helyről rajtolt és a tisztességes 9. helyen ért célba. Martini többé nem versenyzett F1-es futamon.

1997, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Norberto Fontana
Aki helyettesítette: Gianni Morbidelli
Az argentin Fontana azon F1-es pilóták csoportjába tartozik, akikre csupán az autóverseny-rajongók 0,1 százaléka emlékszik vissza. De ők is csak valami véletlen folytán. Morbidelli a Ferrari tesztpilótájaként ülhetett a Sauberbe, amely csapat a Ferrari befolyás első éveit kezdte taposni. A rutinos olasz pilóta a 15. helyről indult, és nem ért el a kockás zászlóig.

2001, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Riccardo Zonta
Aki helyettesítette: Heinz-Harald Frentzen
Ez így ebben a formában nem igaz. 🙂 Hiszen Frentzen egy futamos kihagyása után éppen a magyar futamon ülhetett vissza a Jordan-be. Szinte fölöslegesen, mert nem ért célba. A 16. helyről rajtolt.

2002, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Alex Yoong
Aki helyettesítette: Anthony Davidson
A BAR-Honda tesztpilótájaként dolgozó Davidson váltotta a Stoddart által kényszerpihenőre küldött Yoong-ot. Davidson az utolsó helyről rajtolva a 17. helyen látta meg a kockás zászlót.

davidson.jpg
Anthony sokáig volt tesztpilóta, az első futamait követően is sokáig csak a tesztelés jutott neki.

2003, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Ralph Firman
Aki helyettesítette: Baumgartner Zsolt
Ralph Firman hatalmasat bukott az edzésen (http://ww.youtube.com/watch?v=swZLYwBuHvc) , és bokasérülései miatt nem indulhatott a futamon. Ekkor éppen kapóra jött a magyar Baumgartner, aki pár bemutató kört már megtett a magyar közönség elött a pénteki edzésnapon. Magyar futam, magyar versenyző, magyarázkodjon, aki akar. Zsolt az utolsó elötti 19. helyről indult, de motorhiba miatt kiállni kényszerült.

2004, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Christiano Da Matta
Aki helyettesítette: Riccardo Zonta
A Toyotának már a begyében volt az évad során gyenge formát mutató brazil Da Matta. Így a tesztpilóta Zonta váltotta a pilótafülkében. Az eredmény: 15. rajthely, célba nem érés. Da Matta többé nem ült F1-es autóba.

2006, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Jacques Villeneuve
Aki helyettesítette: Robert Kubica
Villeneuve utolsó erőltetett F1-es erőfeszítésére a magyar futamot megelőző Német Nagydíjon került sor. A csapat pénteki pilótája, a lengyel Robert Kubica kapott lehetőséget a Magyar Nagydíjon újoncként. Az edzésen a harmadik szakaszba bekerülve a 10. rajthelyet szerezte meg, és a nyolcadik helyen futott célba. Azonban az autó könnyebb volt a megengedett minimális súlynál, így törölték a lengyel eredményét.
Jacques F1-es pályafutása ezzel befelyeződött.

kubica.jpg
Kubica pontszerző helyen debütált, azonban az eredményét később törölték.

2007, Magyar Nagydíj
Aki nem indult: Scott Speed
Aki helyttesíti: Sebastian Vettel
Speed-nek egyetlenegy hátránya van 2007-ben: nem ismeri a kockás zászlót. Berger és Tost eddig bírta türelemmel. Ráadásul a hírek szerint kezet is emeltek az amerikaira. Vettel a Red Bull család egyik protezsáltja már bemutatkozott idén az Amerikai Nagydíjon a BMW színeiben (mint a BMW tesztpilótája), de a Red Bull menedzseli a fiatal németet.
Hogy aztán mire megy a Formula-1 eddigi legfiatalabb pontszerzője a magyar futamon, most majd kiderül.
De ha az eddigi beugrókat nézzük, akkor nem sok jóra számíthat Vettel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: