Hamilton és a brit hagyomány

A Brit Nagydíj elött Lewis Hamiltont talán nagyobb izgalom fogja el, mint élete első Formula-1-es futama elött, hiszen először versenyezhet hazai környezetben F1-es pilótaként. A brit fanatikus rajongók nem csak kedvelik, de most már el is várják tőle a hazai győzelmet. De ne gondoljuk, hogy Lewis retteg ettől a futamtól, hiszen tavaly valami szenzációs versenyt produkálva nyerte meg a GP2-es gépcsoportban a silverstone-i futamokat. A brit nagydíj elötti cikkemben az angol pilóták tradícionális hazai versenyeit elevenítem fel.
Ezzel a cikkel vonul két hétig szabadságra a Kelta és a Megtorpedózott életünk! Addig is tartalmas olvasgatást, és izgalmas F1-es perceket!

01.jpg
Damon Hill tündöklése óta a brit fanatizmust Jenson helyett Lewis fogja lángra lobbantani.

Amióta létezik Formula-1, azóta az F1 világát két nagy részre lehet bontani. A britek és a nem britek! No elsősorban nem a pilóták nemzetisége miatt, hanem a konstruktőrök székhelyei által. (Mint ahogy a mai napig fanatizálják az olasz tifosik a Ferrarit!) Szinte minden évad elején annyi nem brit csapat állt rajthoz, mint amennyi a szigetországból volt való. A britek mindemellett magukénak tartják a Formula-1 születését is, hiszen 1950. május 13-án az ő nemzeti (na jó, királyi) pályájukon bőgtek fel először F1-es autók F1-es motorjai. És ezt a mai napig is tiszteletben tartják.
A brit fanatizmus azonban az eredményes brit pilóták megjelenésével kezdődött igazán. Stirling Moss, Mike Hawthorn, Graham Hill tették le az alapjait annak a brit hagyománynak, melyet a siker útjának is lehetne nevezni. Azonban ez az út kezdetek óta párhuzamos, hiszen a pilóták erőszeretettel hangoztatták, hogy ők angolok, vagy éppen skótok. Így a másik vonalat Jim Clark és Jackie Stewart neve fémjelzi. A hetvenes években James Hunt neve mellett azonban újra a csapatok kapták a hangsúlyt, így a Tyrrell, a McLaren, a Williams és elsősorban a Lotus képviselte igazán a brit nemzeti színeket. Mígnem…

…valami eszement fanatizmus ki nem tört a szigetországban. Nigel Mansell megjelenésével, élettörténetével, harciasságával és bátor, de csodálatos manővereivel belopta magát minden brit szívébe. Innen kezdve nem beszélhetünk se skótokról, se angolokról, hanem igazi brit fanatizmusról. Mansellben látta a birt közönség a nép fiát, aki autómosóként közülük került egyre feljebb az autósport csúcsára. És mindezt teljesen önerőből, rengeteg áldozatot hozva. És amikor a “Red Five” sorra nyerte a futamokat, ez a fanatizmus egyre jobban terjedt ki, és országhatárokat átlépve gyűjtötte maga köré a Mansell-mániásokat.

Mansell pályafutása során silverstone-ban négyszer győzedelmeskedett, illetve 1986 és 1992 között az ő nevéhez fűződik minden egyes leggyorsabb kör, amit a versenyen megfutottak. A legszebb győzelmét 1987-ben aratta, mikoris a két Lotus-Hondát (Nakajima, Senna) és csapattársát, Piquet megelőzve aratott diadalt.
http://www.youtube.com/watch?v=pmIJzX8riBU
Csodálatos manőver: elöbb behúzódik szélárnyékba – hogy a megtámadott pilóta ne tudja lereagálni a szándékát -, majd kivár balra – de csak enyhén, hogy ezzel maga elé csalja az ellenfelét -, de mindeközben már erőteljesen kicsapja az autóját jobbra. Éppen ellenkező irányba, amerre elcsalta az ellenfelét.

Lássunk egy hasonló esetet a nagyon közeli múltból:
http://www.youtube.com/watch?v=D_2HC3Fn6YE
Hamilton tökeletes hasonlósággal másoljá le a brit oroszlán menőverezési technikáját. Bátor, tekintélyt parancsoló és mindeközben látványos!
De nem csupán ennyi a párhuzam Mansell és Hamilton között a Brit Nagydíjat megelőzően. Ne feledjük, hogy mind a ketten úgy indultak neki a hétvégének, hogy ők a VB-cím legfőbb várományosai.

Mansell 1995-ös visszavonulásával Damon Hillre, David Coulthardra és Jenson Buttonra hárult, hogy folytassák a brit hagyományokat. Azonban Hill már idősen érkezett a Formula-1-be, így hosszú sikeres pályafutást senki sem remélt tőle. (Damon 1994-ben győzött Silverstonaban, és abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a győzelmi trófeát maga Diana hercegnő adta neki át!) Coulthard finn-fóbiájával nem tudta igazán érvényre juttatni tehetségét. (Azonban 1999-ben és 2000-ben ő is felállhatott a silverstone-i dobogó legfelső fokára)  Jenson 2004-ben mutatott remek teljesítménye pedig háttérbe szorult Michael Schumacher tündöklése miatt. De idén itt van ez a Hamilton gyerek, aki újra színt visz a hazai rajongótábora életébe.
No persze ezt már tavaly is megtette, GP2-es versenyei során, legfőképp hazai környezetben…
http://www.youtube.com/watch?v=5b8D0g0SmB0
…kettős előzést produkálva a sprint futamon a Maggots-Becketts kanyarkombinációban.
Hogy is mondam az elöbb?
Bátor, tekintélyt parancsoló és mindeközben látványos!
No és a birt szurkolók hogy fogadják? Ime:
http://www.youtube.com/watch?v=idxppAkl6wI
Lehet ezt fokozni? Naná! Hiszen Hamilton ezekben a pillanatokban – mikor ezeket a sorokat írom – nyerte meg a Brit Nagydíj első szabadedzését, fél másodpercet verve csapattársára, Alonsora.
Következik a kilencedik dobogó sorozatban? No és melyik foka lesz Lewis-é? Meglátjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: