Elfeledett tehetségek

Amikor Bernie létrehozta a GP2 szériát, nagyon is jól tudta, hogy mi ezzel a célja. Egy igazi, vérbeli Formula-1-es utánképzésnek adott ezzel teret. Az utóbbi két évben az itt felbukkanó, és eredményes tehetségek azóta a királykategória mezőnyét gazdagítják. Nem véletlenül. A tavalyelötti győztes Nico Rosberg, és akkori kihívója Heikki Kovalainen, valamint a tavalyi bajnok, Lewis Hanilton ott van a legjobbak között. Sőt, a tavalyi második helyezett Nelsinho Piquet is már fél lábbal a Renault egyik versenygépében érezheti magát. Azt a következtetést vonhatjuk le ezek után, hogy aki a GP2-ben megmutatja magát, annak szinte biztos a jövője a Formula-1-ben. De! De nem mindig volt ám ez így, amikor még F3000-es széria volt az F1 igazi előszobája. Most azokat a pilótákat sórakoztatom fel, akik tehetségükkel és gyorsaságukkal az alacsonyabb sorozatban bizonyítottak, de az F1-es látókörből mégis kikerültek. Ők az eltékozolt tehetségek?


Bourdais mindenáron be akar kerülni a Formula-1-be, nem véletlenül!

Itt van példának okáért a svéd Björn Wirdheim, akiben Nilsson és Stefan Johansson svéd Formula-1-es hagyományok örökösét látták.
Míg 2002-ben az F3000-ben az összetettben a negyedik helyen végzett (1 győzelem, 1 edzéselsőség, 2 második hely), addig 2003-ban már megnyerte a szériát (3 győzelem, 5 edzéselsőség, 7 leggyorsabb kör, 6 második hely). Még ebben az évben a BAR-nak és a Jordan-nek vezetett, mint tesztpilóta, majd a Jaguar harmadik számú pilótája lett. A Red Bull felvásárlása után esélye sem volt a Red Bull tanoncok (Liuzzi, Klien) mellett. Így 2005-ben az amerikai Champ Car World Series-ben, majd 2006-ban a japán Formula Nippon sorozatban “vezette le” a csalódottságát.

Justin Wilson is két évet szerepelt a Formula-3000-es szériában. 2000-ben ötödikként zárt az összetettben (2 dobogós helyezés), majd második évében őt is bajnokként ünnepelhették (3 győzelem, 2 edzéselsőség, 1 leggyorsabb kör, 6 második hely). Majd 2003-ban debütált a Formula-1-ben a Minardi majd a Jaguar színeiben, amelyik csapatnak 1 pontot szerzett is az Amerikai Nagydíjon. Azóta a Champ Car WS-ben versenyzik, ahol 3 győzelmet szerzett már, és az összetettben harmadik (2005) és második (2006) is volt már. Ő legfőképpen a testi adottságai miatt nem maradhatott a királykategóriában, hiszen csaknem 2 méteres magasra nőtt az angol F3000-es bajnok.

És itt van a harmadik legnagyobb (eddig fel nem fedezett?) tehetség Sebastien Bourdais, aki foggal-körömmel azon igyekszik, hogy F-1-es pilóta legyen. A tehetségét mindenesetre többszörösen bizonyította. Ő két szezont is leversenyzett a Formula-3000-ben, mígnem a harmadik évében (2002) ő is bajnok lett ebben a szériában (3 győzelem, 6 edzéselsőség, 3 leggyorsabb kör, 3 második hely).
2003-tól ő is a CCWS-ben bizonyította tehetségét, ahol sorozatban 4 bajnoki címet, 23 győzelmet, 23 edzéselsőséget szerzett 62 futam alatt. F-1-es álmai kezdenek valóra válni, hiszen a Toro Rosso versenygépeit már tesztelhette idén. Ő lehet az a valaki, aki kitölti azt az űrt, ami az idei évben tapasztalható a GP2-es szériában (Bruno Senna fellépésén kívül igazi nagy sztárjelölt nem igazán van).

Érdekesség, hogy mindhármójuknak volt/van köze az ex Jaguar/Red Bull konszernhez!

Ezen kívül vannak pilóták, akik szerencsésebb módon közel kerültek a Formula-1-hez, és a közelében is tudtak maradni, igaz, mint tesztpilóták: Christian Klien, Antonio Pizzonia, Marc Gene, Ricardo Zonta, Franck Montagny.

Illetve van még rengeteg pilóta, akik az F3000-ben bizonyítottak, majd belekóstolhattak az F-1 ízébe, de maradandót nem alkottak/alkothattak. Ilyen például: Robert Doornbos, Giorgio Pantano, Thomas Enge, Patrick Friesacher.

Közülük három pilóta is próbálkozik idén a GP2-es szériában, mintegy kihasználva a második (utolsó?) esélyüket: Timo Glock, Antonio Pizzonia, Giorgio Pantano.

3 hozzászólás

 1. Egyrészt:
  Sajnálatos hogy így mennek a dolgok. Nem akarják az emberek még mindig megértni, hogy az F1 csak szórakoztató eszköz. Azért csak, mert elsősorban nem a “kalsszikus” F1-et csodáljuk a tévénkben, hanem egy elüzletiesedett, gyorsanszáguldó nyégykerekű hirdetőtábla versenyt. Azaz a Formula 1 logó bírtoklása elsődlegesen pénzgyár, méghozzá csak azoknak, akik bent vannak, akik autót indítanak, nomeg Bernie-nek. Amíg a multimilliomos Bernie nem talál levátóra, amíg Moss csak az autók egyformaságában látja a valódi versenyt, addig nem a valódi pilótatehetségről, hanem a pilóta arcával érkező szponzori pénzekről szól ez a remek sport.
  Másodsorban:
  Még csak el sem tudom képzelni, hogy ennyi tehetséget, hogyan lehet “ekkora helyen” bemutatni. Ha változó lenne a pilótafelállás nem lenne igazi vb, csak csapatokon belül. Ha több autó lenne, akkor is csak az előző érvelésem talál, csak legföljebb nyúlana a mézesmadzag. Több verseny már nem szabadna, hogy legyen, márcsak az emberi oldalát nézve a dolgoknak . Nem hiszem, hogy valaki akarhat a családja/barátai/megszokott környezete nélkül egész évben élni. Jó, jó így sincsenek túl sokat együtt, de azért egy biztos pontnak kell lennie az ember életében, még akkor is, ha Pro az illető.
  Mindenesetre továbbra is F1 rajongó leszek.

 2. A szponzorok sokat nyomnak a latba, de amikor még nem voltak pilótát segítő segédeszközök, akkor mutatkoztak meg a tehetségek. Mint 1986-ban Mansell, Piquet, Senna, Prost, Berger. Hű! Az aztán milyen jó év volt! 20 éve sírom vissza! Azóta max a polarizált csaták jöttek be nekem:
  1990: Ferrari (Prost, Mansell) McLaren (Senna, Berger)
  1991-1992: Williams (Mansell, Patrese) McLaren (Senna, Berger)
  Na akkor mind a négy pilóta versenyképes volt. Talán idén kezd kibontakozni egy ilyen polusharc. De ez akkor sem lesz 1986! Sajna!

 3. Jövőre kidrül mi lesz TC nélkül a versenysorozat, szerintem egy-két ember újból meg kell, hogy tanuljon vezetni.
  A polarizációval az a bajom, hogy csak 2 “csúcsa” van. Nincs még véletlenül sem egy harmadik (na jó, talán ez idén reményeim szerint is megdől) aki felé billenhet a rendszer.
  Úgy tűnik, hogy Kimi Iceman annyira lehült, hogy nem akarják a versenyek sem felmelegíteni, így biztosan a szürke oldal lesz a nyerő, és ebből az is következik, hogy nem lesz meg a nagy négyes párosítás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: