Isten veled Silverstone, ég áldjon Magny-Cours!

Amit a Spa-Franchorchamps-i, a Hockenheimi és a Suzukai pálya átélt/átél/át fog élni, azt nem kívánom egyik versenypályának sem. Hiszen vagy kimaradt egy-egy évben az itt rendezett verseny, vagy éppen idén fog kimaradni. Ami – azért valljuk be – hatalmas bevételi forráskiesést jelent a pályafenntartóknak. De van ennél súlyosabb eset is: amikor egy pálya végleg eltűnhet a Formula-1-es palettáról. És ebben nincs könyörület! Bernie Ecclestone vasmarokkal ragaszkodik a modern infrastruktúrális fejlesztésekhez, ugyanis igényes-ízléses versenyhelyszíneken akarja versenyeztetni a pilótákat, és 21. századi körülmények között akarja fogadni a nézőközönséget. Ami érthető is. De hogy egyes országok kormányai miért nem értik ezt meg, az nem tudni. Voodoo-babaként szurkálják önmagukat, és máglyára dobják a Formula-1 egyik legpatinásabb, legtradícionálisabb versenypályáját: Silverstone-t! Meg lehet menteni? Nem hiszem!

391_060611agu_1_n2.jpg
A brit rajongótábor vajon jövőre is Silverstone-ban szurkolhat Hamiltonért?

Ecclestone a Brit Nagydíjnak az utóbbi évtizedekben helyszínt adó pálya tulajdonosai felé eddig óriási türelemmel viszonyult, sőt a brit kormány felé is. Ami nagy szó, az ő esetében. De a mai nyilatkozata alapján azt lehet megállapítani, hogy ez a kincset érő türelem eddig tartott:
“Az autósport hazájának tartjuk magunkat, mégis a világ többi részén épülnek olyan pályák, amikre (tulajdonosaik) büszkék lehetnek, nem Angliában. A kormány (2012-ben) megrendezi az olimpiát, mert úgy véli, ez végül nagy hasznot hajt majd az országnak. Ezen az alapon talán Silverstone-nak is megelőlegezhetnének egy bizonyos összeget, amíg az új pálya befektetése meg nem térül. Őszintén szólva elegem van abból, hogy Silverstone-ról beszéljek. Ha megállapodást kötünk egy másik országban, akkor aláírjuk a szerződést, és (a létesítmény) megépül.”

Őszintén szólva egyetértek Bernie-vel, hiszen attól a kecskétől ne nagyon várjunk tejet, amelyiket nem etetjük! Márpedig Silverstone (infrastruktúra botrányos állapotokban) és Magny-Cours (francia kormány nem folytatja az ide vezető autópálya építését) haldoklik, és hónapok múlva emlékkép lesz csupán.

No persze erről nagyban az adott országok kormányai tehetnek, de van egy másik ok is: Szingapúr, London, Párizs, Abu Dhabi és Valencia. Mind-mind utcai pályáknak ad majd otthont. Ebből Valencia és Szingapúr már biztosan ott lesz a jövő évi naptárban. Párizs (Disney Land-i utcai versenypálya) Magny-Cours-t, London (évek óta megrendezik a Formula-1-es autók utcai bemutatóját a brit főváros utcáin) Silversone-t fogja váltani. Abu Dhabi pedig 2009-től szerepel majd a versenynaptárban.
Nemcsak a pilótapiacon zajlik a nemzedékváltás, hanem a versenypályák életében is.

Hol van az ősi Wembley futballstadion? Már a múlté! Helyette felépült az ultramodern új stadion! Vajon a jó öreg Silverstone nem érdemelne egy ekkora beruházást? A Formula-1 bölcsője (első F-1-es nagydíjnak otthont adó pálya) meghalni készül! Tisztelegjünk elötte! Megérdemli!

Egy hozzászólás

  1. Jogos a feltevés, hogy meg kellene tartani a silversone-i pályát, hiszen ott volt az első futam, de az évek telnek, az igények változnak, egyre pénzorienáltabb lesz az emberiség…
    Igaz Monaco esetleges szüneteltetése szóba se jöhet, pedig nem éppen egy olyan pálya, amit biztonságosnak titulálnak, sőt olyan sok néző se tud kilátogatni, de mégis töretlenül rendeznek ott futamokat…mert hogy Monaco az mégis csak Monte Carlo…
    Silvestorne meg hát a Forma 1 történelmének kezdete…ez nem elég, hogy a versenynaptárban maradhasson?!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: