Győzött az igazság, vesztett az igazság

Ez aztán a patthelyzet! Az FIA illetékesei bebizonyították a Hamilton-t dicsőítőknek, hogy van alapja annak, amivel érvelnek; de ugyanezzel a mozdulattal be is tömte a szájukat a minap kiadott határozattal: “A Vodafone McLaren Mercedes (McLaren) és a versenyzői közti rádiókapcsolat, az FIA megfigyelőinek jelentése és a csapat által rendelkezésre bocsátott adatok alapján tisztázódott, hogy a 2007-es Monacói Nagydíjon a McLaren teljesen szabályszerűen járt el, további intézkedés így nem szükséges”.

871_070115mcl_6_n2.jpg
Figyu, Lewis! Most nem úgy nézünk ki, mint Pinoccio és Don Quiote?

Ami egyébként jól is van így, mert ugyebár az (a csapat) zúdítsa Ronra az első követ, aki nem követett el hasonló (vagy még durvább) manipulatív utasítást. És ennek tükrében most már egészen biztosan sokat vesztett a Formula-1 a Monacói Nagydíjon. (Csakúgy mint tavaly a Schumi-féle Rascasse-botránnyal).

Ha valaki eddig nem tudta, hogy hogyan kell vihart kavarni egy pohár vízben, és most odafigyelt az eseményekre, az akár már le is doktorálhat mindebből. Mert az igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy lényegében a főszereplők közül senki sem akarta kiborítani a bilit. Csupán az ifjú brit mögött álló honi sajtó keselyű módon csapott le az őt igazságtalanul előnytelen helyzetbe sodró csapatvezetőséggre. Megteheti? Természetesen! Hisz az ő fiúk, akiben az új Striling Mosst, Jim Clarkot, Jackie Stewartot, Nigel Mansellt látják. Persze, hogy megvédik, ha nyilvánosan egyértelmű igazságtalanság érte a versenyen.

Mi volt erre az FIA válasza? Bebizonyították, hogy Hamilton valóban 5 körrel tovább maradhatott volna pályán, mint Fernandó. Azaz a spanyol egyértelműen verhető volt a futamon! De!

De mivel egyértelmű volt, hogy a hétvégén senki más nem szólhat bele a győzelembe, csak a McLaren, ezért a kettős győzelem esélyét semmiféle képpen nem akarta a csapat kockáztatni. Még egy Safety Car-os esettel sem. Mert valljuk, be ha Hamilton még kint köröz abban a bizonyos 5 körben, és bejön a biztonsági autó, akkor nemhogy a győzelme, de a pontszerzési esélye is fuccsba került volna. De ha nem jön be a SC, akkor biztosan megnyeri a futamot. Csapat szemszögéből ugyanaz lenne a felállás: McLaren 1,2! Logikus, hogy nem kockáztatott Ron Dennis!

De három kérdés még mindig nyitott!
1. Miért Alonso lett a kezdeményezett akkor, mikor eldöntötték a csapatstratégiában azt, hogy ki jön ki elöbb tankolni?
2. Mit tett volna Ron, ha nem Alonso megy Hamilton elött ugyanilyen körülmények között, hanem az egyik Ferrari? Akkor sem kockáztatott volna?
3. Miért hazúdott Alonso? Hiszen az FIA alaptalannak minősítette az ő nyilatkozatában mondottakat. Sőt! A legcsekélyebb logikát nem találta Fernandó szavaiban.

Ami biztos:
Hamilton nem támadható, mert ő tette, amit kell. Jól ment a futamon, és bebizonyította (elsősorban a csapatának), hogy potenciális győztes pilóta. Sőt érvényre adta, hogy ő a VB-címre hajt. És ezzel a csapatának ezután kell számolnia. De mégis úgy tűnik, hogy az ő nyilatkozata borította ki a Monacó-bilit.
Az majd évad során kiderül, hogy Don Quiote módjára szélmalmok ellen harcol, vagy a csapattársával.

Alonso sem támadható, mert ő is tette a dolgát, és azt hibátlanul véghez vitte. De a hazúg nyilatkozata mégsem tünteti fel őt Monacói hős szerepében. Nő az orra Fernando Pinoccionak!

Ron Dennis sem hibáztatható, mert miért kockáztatott volna (ha csekély mértékben is) egy biztosnak tűnő kettős győzelmet? De a csapatsorrendet elismerte!

Úgyhogy amennyire mindhármuknak igaza van, úgy mindhármukat meg is lehet vetni!
Ami tény: amíg két pilóta van egy csapatban, addig a tökéletes egyenlő elbánás fogalma ismeretlen lesz számunkra! És ezután ki kinek szurkol? Azt mindenki döntse el magában! De, hogy mégizgalmasabb lesz az idei évad, az szinte biztos. És ennek mi nézők örülhetünk igazán a legjobban!

Egy hozzászólás

  1. Imádom (mivel magyar átok) az összeesküvés elméleteket ((is)).
    Tavaly Schumi-Ferrari. Idén Alonsó-McLaren. Jövőre BMW-Kubica. Két év múlva Renalult-Senna. Három év múltán már csak a Valenciai futam lesz mert Bernie úgy dönt, hogy a tavalyi évek botránya nem tesz jót a hercegség nagydíjának, ezzel az F1-nek, ezzel a pénztárcájának. És így nem kell bevalljuk, hogy ez az évad legpatinásabb, de legunalmasabb verseny. Meg egyébbként is: inkább váljunk meg egymástól csendben, mint haraggal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: